Schrijvers uit Oost en Open Joodse Huizen

UNIEKE SAMENWERKING VAN SCHRIJF JE STRAAT EN OPEN JOODSE HUIZEN!

We roepen iedereen op een verhaal van maximaal  1000 woorden te schrijven waarin het oorlogsleven in Amsterdam Oost rond de Tweede Wereldoorlog een rol speelt.

Open Joodse Huizen is een initiatief van Denise Citroen en het Joods Historisch Museum, zie www.openjoodsehuizen.nl.

Je hebt ze vast wel eens gezien: de affiches voor de ramen van huizen waar Joden gewoond hebben. Een indringend beeld om ons er op te wijzen dat daar ooit het leven gevierd werd. Het Joodse leven gevierd werd. Tot de zwarte tijden van de oorlog aanbraken.

Tijdens de Mei-herdenkingen staan de deuren open voor de verhalen. En die willen we graag horen. Niet alleen de Open Joodse Huizen openen hun deuren, maar ook andere nauw betrokken instellingen organiseren een speciaal programma. Op 4 mei, van 15:00 tot 17:00 staat de Bibliotheek op het Javaplein tot onze beschikking voor een twee uur durende voorleesmiddag voor  verhalen van Schrijf je Straat/Open Joodse Huizen.

Het gaat om verhalen in de breedste betekenis van het woord: van persoonlijke herinneringen of dingen die je van anderen hebt gehoord tot associaties bij plekken in de wijk. Maar ook hoe je tegenover herdenken nu staat. Speelt  ‘de oorlog’ nog een rol in je leven?  Hoe ervaar je dat als je een niet-Nederlandse achtergrond hebt?

Lever je verhaal vóór 15 april in. Het mag ook een verhaal zijn dat je al een keer hebt ingestuurd. Dit keer maken we er geen wedstrijd van en doen alle verhalen mee met een relevant onderwerp. Na een kleine redactionele ronde, mag je dus je eigen verhaal voorlezen in de bibliotheek. Graag horen we zo spoedig mogelijk of je van plan bent om iets in te zenden en voor te lezen i.v.b. met de organisatie.

Comments are closed.