Juryrapport Schrijf je Straat #2 SuO2

Juryrapport Schrijf je Straat #2 2014-2015 Lloyd Hotel
(aflevering Schrijvers uit Oost #2 Basje Boer en Herman Koch)

Deze editie van Schrijf je Straat met als thema ‘Zomer in Oost’ las de jury – bestaande uit redactieleden Maaike Bergstra, Teuntje Klinkenberg en Jessica Swinkels, aangevuld met gastjurylid schrijfster Elke Geurts – 31 inzendingen.

Er waren voor de jury bekende namen bij, maar ook veel nieuwe. Opnieuw waren we ongelooflijk dankbaar dat er zoveel met zorg gemaakte teksten werden ingestuurd. Bijzonder was dat er deze keer meer gedichten bij waren dan anders.

Maar vooral opvallend was het aantal sterke verhalen. Inzenders die al eerder ingestuurd hadden, hebben zich in onze ogen flink ontwikkeld, maar ze moesten deze editie de strijd aangaan met schrijvers met veel ervaring.

Al met al vond de jury er een opvallend groot aantal goed geschreven verhalen tussen zitten en er werd weer langdurig vergaderd om tot een oordeel te komen. We hebben gelet op stijl: in veel verhalen wordt zeer beeldend de omgeving beschreven in mooie bewoordingen. We hebben gelet op betekenis: of met een kleine gebeurtenis ook iets groters wordt verteld. Naar oorspronkelijkheid: schetst iemand een persoonlijke kijk op de dingen.

Je komt overigens heel wat meer over Oost te weten door de verhalen. De bewoners lijken tamelijk tevreden, op de bewoner van een afschuwelijk antikraak krot na. Boerka’s waaien op, vaders organiseren schoolreisjes, zonderlinge figuren vinden de liefde, het dak van Nemo blijkt een toevluchtsoord hoog boven de stad. De verkoper van de daklozenkrant wordt door de juryleden gelijk herkent. Het beeld van Oost dat wordt gegeven is kleurrijk en dynamisch. Niet alleen de clash tussen culturen vormt weer een thema, maar deze editie ook heel duidelijk de clash tussen leeftijden. De zomer is niet alleen prettig, maar ook gevaarlijk, voor wie bijvoorbeeld in een bejaardentehuis zit.

Maar nu, wie gaat er zijn verhaal voorlezen?

Als eerste willen we een paar namen eervol vermelden:
Tova Lindt, voor de sterke sfeer in haar verhaal ‘Nog een nacht’
Gerrit Hoogstraten, voor zijn oorlogsverhaal dat echter niet in de zomer lijkt te spelen

Op de derde plaats
Renée Simons voor het verhaal ‘Domme pech’ waarin een gescheiden vrouw aan Oost moet wennen na in Zuid te hebben gewoond en een steeds wonderlijkere middag beleeft. Banaliteiten en dromerige fantasieën komen samen in dit verhaal.

Op de tweede plaats het verhaal ‘We hebben niets gezien’ van Pieter Olde Rikkert over twee jonge jongens die in de jachthaven uit stelen gaan en voor groot dilemma komen te staan.  Zo’n voorbeeld van een kleine gebeurtenis met grote betekenis.

En de eerste plaats gaat naar
Lotte Lentes met haar verhaal ‘Geen Svetlana’ over gebrekkige kennis van de wereld, met twee personages waar je graag over hoort.  Lotte, kom je naar voren?

 

 

 

Comments are closed.