zondag 27 januari: vier prozaschrijvers uit Oost

Schrijvers uit Oost #4 bracht meerdere schrijvers in Studio/K.

Anton Valens, Ivo Victoria, Anja Sicking en Philip Snijder zorgden samen voor een levendig gesprek over het hun werk en het schrijven. Ze werden geïnterviewd door Teuntje Klinkenberg en Jessica Swinkels. De speciaal voor het programma geschreven teksten vormden een bijzonder mooi onderdeel van het programma.

Teuntje Klinkenberg las een fragment voor uit het recent verschenen Een geslaagd leven van Marian Boyer. En Marian Boyer las de tekst voor van de winnaar van Schrijf je straat, die helaas niet aanwezig kon zijn.

Deze editie van Schrijf je straat bracht verhalen voort die zowel de drukte als de eenzaamheid van de nacht vertelden: volle cafés en lege straten. Al met al lag het niveau hoog, en de jury wil elke deelnemer bedanken voor zijn of haar verhaal. Museumperron Oost heeft de intentie uitgesproken iets met de verhalen te gaan doen in de toekomst.

De derde plek was voor een verhaal dat sterk is in zijn impressionisme, Geschetter van Yvonne Kruiper. De tweede plek was voor een verhaal dat ongelooflijk veel vertelt in bijzonder weinig woorden, Getallen van Andrea Speyer. En de eerste plaats was voor een verhaal dat zich laat lezen als een jolig caféverhaal. Betere lezing maakt het tot meer dan een vermakelijk verhaal met een heldere verhaallijn en scherpe dialogen: De blues van Derk Fangman.

Na het eten werd de zaal voor iedereen opengegooid en werden er documentaires getoond. De gelukkige schizo (2005) over Gerrit Komrij, gemaakt door Jan Louter. En Op het Noorden (1994) over J. Bernlef van Leo de Boer. Beide films verschenen in de documentairereeks Schrijvers in Beeld van Letterkundig Museum onder redactie van Jessica Swinkels en zijn in samenwerking met de NPS gemaakt.

De Linnaeus Boekhandel zorgde voor een toepasselijke collectie.


Comments are closed.