Onderdeel van de programma’s van Schrijvers uit Oost is altijd een schrijfwedstrijd: Schrijf je Straat. Elke bijeenkomst ging gepaard met een wedstrijd. Winnaars waren o.a. Simone van Saarloos, Roos van Rijswijk, Eva Kelder en Lotte Lentes. Ook bij Boeken door Oost vormde een wedstrijd deel van het programma. Onderstaande oproep en tekst zijn van de laatste editie van Schrijf je Straat tijdens dit festival. 

ALTIJD OP ZOEK NAAR NIEUW SCHRIJFTALENT

Schrijf je Straat is een literaire verhalen-schrijfwedstrijd voor iedereen die van schrijven houdt en kans wil maken op publicatie van een tekst. Voor alle genres: fictie, non fictie, liedteksten, gedichten, spoken word etc. Je hoeft niet in oost te wonen om mee te kunnen doen.

Naast het geven van opdrachten aan schrijvers die in Oost wonen en reeds hun sporen verdiend hebben, biedt Schrijvers uit Oost ook een platform aan aanstormend talent. Jong en oud. Schrijf je Straat vormde van meet af aan een onlosmakelijk onderdeel van Schrijvers uit Oost. Uit nieuwsgierigheid naar wat mensen te vertellen hebben als je ze aanspreekt op de verhalen in hun omgeving. De straat is een prachtig symbool voor verzamelplaatsen van veelsoortige gebeurtenissen, waargebeurd of bij elkaar gefantaseerd, in het heden of het verleden.

Eerdere winnaars zijn o.a. Simone van Saarloos, Roos van Rijswijk, Ebru Akyildiz, Roos Mertens, Pieter Olde Rikkert, Derk Fangman, Eva Kelder, Nazan Bilen.

Schrijf je Straat werkt samen met DWARS, de buurtkrant waar, als beloning, de winnende verhalen in worden gepubliceerd. Hierin worden ook de tweede- en derdeprijswinnaars bekend gemaakt.

Vanaf het begin werkte Schrijvers uit Oost samen met uitgeverij Babel & Voss en maakten zij de verhalenbundels Oost en Meer Oost. De derde bundel Door Oost wordt gepresenteerd op het Grote Feest tijdens het Boeken door Oost-weekend, op zaterdag 26 mei in Studio K om 20:00. Hierin wordt een selectie van de winnende verhalen opgenomen.

Voor het eerst in de geschiedenis van Schrijf je Straat valt er ook een geldprijs te winnen met de Grote Prijs van Oost van € 500,-

Bij redacteur Teuntje Klinkenberg komen de verhalen binnen. Voor haar is het een feest om als eerste de verhalen te mogen lezen. Met mede-redactieleden Maaike Bergstra en Jessica Swinkels, dit keer bijgestaan door buurtkrant DWARS-hoofdredacteur Arie van Tol, vormt zij de jury die zich buigt over de inzendingen. Zij zijn zich bewust van de moed die er nodig is om je verhaal aan vreemden te laten lezen en gaan daar dus uiterst zorgvuldig mee om.

Voor het Festival Boeken door Oost zijn drie rondes van de wedstrijd georganiseerd. De laatste deadline was 1 april j.l.  Uit de – in totaal – 80 inzendingen heeft de jury drie keer drie winnende verhalen uitgekozen en een aantal eervolle vermeldingen.

De winnaars

Schrijf je Straat#1

 1. Méland Langeveld Vertrouwd portret  Zie DWARS#198
 2. Reineke Schermer Vandaag wassen we niet af
 3. Han Maas De ooms en tantes van de Helmholzstraat

Schrijf je Straat#2

 1. Derk Fangman De Burgemeester en Marije Dodeweerd Reitzstraat  Zie DWARS#199
 2. Arjen de Wit Letters
 3. Jouke Turpijn Voorop de fiets

Eervolle vermeldingen: Greetje Aerts, Joost van Tilburg, Julia ter Veld en Miriam Verrijdt

Schrijf je Straat#3

 1. Anne Schepers Vanaf het Balkon Zie DWARS#200
  (het jubileumnummer komt 18 mei uit)
 2. Sacha Voogd Nieuwbouw
 3. Reineke Schermer Vlucht

Eervolle vermeldingen: Guus Bartholomé en Lila Payens

De grote prijs van Oost (met een onafhankelijke jury bestaande uit Joyce Roodnat, Arie Storm en Persis Bekkering) ging uiteindelijk naar Sacha Voogd!

Schrijf je Straat is trots op haar winnaars en feliciteert hen!

Comments are closed.