Judith Koelemeijer en Henk Hofstede zijn te gast in Theater Vrijburcht!

Hoe kijken twee hedendaagse chroniqueurs naar hun stadsdeel? Zanger en tekstschrijver Henk Hofstede (Nits) schrijft speciaal voor deze gelegenheid een nieuw liedje over het Oost waarin hij geworteld is en non-fictie auteur Judith Koelemeier levert een verhaal over het stadsdeel waarin zij woont. Naast het zingen en voorlezen van hun teksten worden zij door Maaike Bergstra geïnterviewd over hun inspiratiebronnen. Het sfeervolle Theater Vrijburcht is gemakkelijk te bereiken met tram 26 en mooi gelegen, aan het water.

Bij Schrijvers uit Oost worden schrijvers uit het stadsdeel live geïnterviewd over hun werk en werkwijze aan de hand van hun bronnen (leefomgeving, gedichten, boeken, films, kunstwerken, muziek). Speciaal voor Schrijvers uit Oost schrijven zij nieuw werk met Oost als vertrekpunt. Het voorlezen van de teksten vormt een vast onderdeel van het programma. Bovendien wordt elke editie afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de wedstrijd Schrijf je straat, waarvoor Oost ook telkens een inspiratiebron is. Elke aflevering vindt plaats op een andere locatie.

Judith Koelemeijer (Zaandam, 1967) studeerde Nederlands en Culturele Studies, volgde een cursus aan de postdoctorale opleiding Journalistiek en werd daarna werkzaam bij de Volkskrant. In 2000 nam ze ontslag bij die krant om zich volledig te kunnen wijden aan het schrijven van haar debuutroman Het zwijgen van Maria Zachea, die in 2001 verscheen. Van deze familiegeschiedenis werden meer dan 250.000 exemplaren verkocht en het boek werd bekroond met de NS publieksprijs in 2002, het Gouden Ezelsoor in 2003 en de Zaanse Cultuurprijs. In 2008 verscheen de biografie Anna Boom, die ook vertaald werd naar het Duits. Het boek stond in 2008 op de achtste plaats in de Nederlandse top tien van bestverkochte non-fictie boeken. In juni 2009 verscheen Mijn vader, de familie en ik in de reeks Literaire Juweeltjes. In augustus 2013 verscheen Hemelvaart, haar eerste autobiografische boek.

Henk Hofstede (Amsterdam, 1951) is de zanger, gitarist, componist en tekstschrijver van de Amsterdamse popgroep Nits. Hofstede groeide op in de Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost. Hofstede richtte in 1974 met Alex Roelofs, Rob Kloet en Michiel Peters The Nits op, een band waarmee hij in de jaren tachtig hits scoorde met nummers als Nescio en In The Dutch Mountains. De band maakt heden ten dage nog steeds platen en toert uitgebreid door Nederland en buitenland. In 2003 verscheen zijn eerste, Nederlandstalige soloalbum Het Draagbare Huis. De plaat is gebaseerd op de video-installatie The Portable House, die Hofstede maakte voor de Biënnale in het Musée d’Art Contemporain in Lyon (2001). In 2008 verscheen de cd Aardige Jongens, een samenwerking met muzikale vrienden Frank Boeijen en Henny Vrienten. Het album bevat vier door Hofstede geschreven nummers waaronder Bleekwater dat in december 2008 de Okapi Liedprijs won, een door Stichting Okapi ingestelde prijs voor “een jaloersmakend lied”.

5 JUNI 2015

Aanvang 20:00 (inloop 19:30)
Kaartje 6 euro
In Theater Vrijburcht, J.O. Vaillantlaan 143, IJburg/Amsterdam
Reserveren gewenst via: publiciteit@schrijversuitoost.nl

Comments are closed.