Schrijf je Straat #6 SuO2

Met deze 6e en laatste editie van Schrijf je Straat, de afsluiting van alweer 12 rondes, verspreid over twee seizoenen, kunnen we stellen dat we uitgegroeid zijn tot een waar platform voor aankomende schrijvers op zoek naar publiek. Naar lezers, naar openbaarheid. Naar respons.

De afgelopen maanden zijn we naast de bijeenkomsten van Schrijvers uit Oost, zoals vanavond, ook zichtbaar geweest in de vorm van voorleesbijeenkomsten in de Java-bibliotheek tijdens het festival Open Ateliers en recentelijk nog tijdens het Wibautstraatfestival de Groene Boulevard in het Volkshotel. Daar werden verhalen voorgelezen uit ons gele boekje – ook door winnaars van eerdere edities van de schrijfwedstrijd. En daar was grote aandacht voor. Zowel bij de schrijvers die zin hadden om voor te lezen, als bij de luisteraars.

Het thema van deze editie was Geloven in Oost. Het was deze keer niet zozeer de hoeveelheid inzendingen waardoor de jury verrast was – zo’n 15 waaronder gedichten en monologen -, maar de kwaliteit. Er zaten veel bekende namen tussen en de jury kwam dan ook tot de conclusie dat iedereen die vaker inzond als schrijver is gegroeid. Opvallend was dat verhalen compact waren: geen woord teveel en met afrondende pointes.

Het thema gaf aanleiding tot heldere, eigenzinnige gedachten. Verwoord binnen prachtige situaties. Soms kunnen inzendingen nog wel eens ‘what you read is what you get’ zijn, met andere woorden: in één laag. De verhalen dit keer getuigen juist van een grote gelaagdheid. Een gebeurtenis wordt een betekenisvol verhaal, een herinnering blijkt te staan voor iets groters. En daar zijn we altijd naar op zoek: het grote in het kleine.

Om jullie een idee te geven: een verhaal als een verslag van het schrijven voor Schrijf je Straat, een zoektocht naar het schrijven over geloven in een buurt. Zo wordt de opdracht het thema. Er zat een gedicht bij als een weemoedige herinnering aan een voorbije tijd in een buurt waarin men niet meer verkeert. Er zat een verhaal bij waarbij God de alwetende verteller is. Er komen nog al eens zwervers voor in de SjS verhalen, ook nu gaf Geloven in Oost aanleiding tot bespiegelingen ‘hoe om te gaan met deze medemens’. Een verhaal begint heel dagelijks bij de Dirk van den Broek en eindigt in een surrealistisch beeld waarin een zwerver zijn zojuist ontvangen muntstuk imaginair onder zijn huid in zijn hart stopt. Niks drugs of drank.

Zo zou ik nog door kunnen gaan, maar we moeten helaas naar de einduitslag. Ten eerste willen we Anneke Koehof complimenteren met een eervolle vermelding. Twee prachtige miniatuurtjes, twee herinneringen, met grote impact. Vooral je verhaal in de stijl van Nescio maakte grote indruk.

Dan op de derde plaats: een gedicht over wedergeboorte als een heldere verfstreek in één beweging. Hervé de Leu met zijn gedicht: Omhels jezelf. De jury is overtuigd van de kracht van het gedicht!

Dan een verhaal dat leest als een filmscene. Twee koppels zitten met elkaar op een terras en de ogenschijnlijke small talk over een vakantie heeft grote emotionele consequenties. Je leert de personages kennen, je ontdekt hun vooroordelen en twijfels. Heel subtiel en onderhuids beschreven. Een verhaal dat je wilt herlezen zodat niets je ontgaat. Pieter Olde Rikkert met Wie is er bang voor Allah Akhbar.

Dan onze winnaar van Schrijvers uit Oost editie 6. De jury was unaniem: een prachtige situatie, een ontmoeting van een jonge man en een vrouw, tegenstellingen en verschillen komen aan de oppervlakte, zonder dat het wordt uitgelegd. Je leest en leeft mee. Ook dit verhaal is heel subtiel en rijk beschreven. Er staat geen woord teveel en alles krijgt betekenis. Tova Lindt met Het beloofde Land.

Schrijf je Straat #5 SuO2

Juryrapport Schrijf je Straat #5
OBA Linnaeus met Lieke Marsman en Victor Schiferli, 29 maart, 15:00

Redactieleden Jessica Swinkels, Teuntje Klinkenberg en Maaike Bergstra en juryleden Hannah van Wieringen en Wouter Bok lazen 21 inzendingen met het thema Schrijf je Javastraat. De jury was blij verrast met zoveel inzendingen en de hoge kwaliteit daarvan.

Helaas, ook al noemen we dit de dichterseditie, eindigden de weinige gedichten die waren ingestuurd net niet bij de inzendingen die uiteindelijk uitvoerig besproken werden. Een gesprek dat niet gemakkelijk was, aangezien een deel van de inzendingen niet veel voor elkaar onderdeed in kwaliteit.

En zo moest de winnaar overtuigen door sterke keuzes op zoveel mogelijk vlakken: stijl, opgeroepen beelden, opbouw, spanning, een eventuele ontwikkeling. En we vroegen ons steeds af of een inzending de persoonlijke leefwereld wist te overstijgen; een klein verhaal dat een groter verhaal vertelt.

De Javastraat bleek als ‘levensader van Oost die regelmatig letterlijk en figuurlijk onder vuur ligt’ een inspirerend thema.

Het blijkt een straat te zijn waar veel studenten wonen (of woonden). Een uitstekende plek voor eerste ervaringen in de liefde bovendien, bevolkt door hipsters, yuppenkatten, termieten en personages van uiteenlopende komaf. Ook de Turkse schoenmaker en zijn familie werden mooi opgevoerd. Er werd paprika gekocht en verschillende winkels en cafés die we kennen werden bij naam genoemd. De straat werd beschreven als een plek die je steeds opnieuw kan verrassen, een plek waar gereflecteerd wordt op belangrijke levensgebeurtenissen en er was ook een mooie liefdesverklaring aan de Javastraat bij. De straat was meerdere keren het decor van ‘een nieuw begin’. Maar drank en het harde leven kwamen ook aan bod.

Maar nu, wie hebben er gewonnen?

Op de derde plaats Rob Feenstra met Een lichte rubbergeur
Een van de Nesciaanse vrienden die we al in de vorige editie van Schrijf je Straat ontmoetten maakt een keuze waar wij hardop om gelachen hebben en die we niet snel meer zullen vergeten.

Op de tweede plaats Fien Veldman met Sola Gratia
Een ambitieus verhaal dat in het verleden begint en in het heden eindigt en een vernuftig slot heeft dat een mooie tegenstelling in zich draagt.

Op de eerste plaats Renee Simons met Nergens Javaanse Jongens
Een verhaal dat een hechte eenheid vormt en waarin een bijzonder beeld van de Javastraat wordt opgeroepen.

Maar luister en oordeel zelf. Renee, mogen we je uitnodigen om je verhaal voor te lezen?

Heel veel dank weer aan alle inzenders en gefeliciteerd winnaars!

 

Open Joodse Huizen

Ook dit jaar verzorgt Schrijvers uit Oost een speciaal programma op 4 mei in het kader van de 4 en 5 mei herdenkingen 2015. In samenwerking met de stichting Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet. Een keur aan schrijvers (o.a. deelnemers aan de wedstrijd Schrijf je Straat) zal verhalen voorlezen die zich afspelen tegen de achtergrond van de Tweede Wereld Oorlog, veelal gesitueerd in Amsterdam Oost. Dit jaar vindt de bijeenkomst plaats in de pas-geopende Linnaeus bibliotheek, de bibliotheek die een plek voor verhalen wil zijn. Ons programma op 4 mei duurt van 15:00 tot 17:00.

Schrijf je Straat #4 SuO2

Juryrapport Schrijf je Straat #4

Deze editie van Schrijf je Straat kwamen er 17 inzendingen binnen. Ze werden gelezen door Teuntje Klinkenberg, Jessica Swinkels en mijzelf, Maaike Bergstra.

Het thema was drama in Oost.

Het juryoverleg was wederom ingewikkeld, maar iets minder verhit dan anders. We hebben de inzendingen opnieuw met veel plezier gelezen, maar er was niet één inzending bij die ons allemáál overtuigde.

Er was een herinnering aan balletdansen in het Bavohuis, een balletcarriere stierf net als de zwaan een vroege dood. Er was een Klokhuis-achtige scene in rijm bij over een verlangen naar post en liefde. Er was horror bij (een afgehakt hoofd), en science fiction (een ‘dokterborg’, een onheilspellende toekomst waarin een voortplantingsprogramma is opgesteld) en er waren verschillende monologen bij. Er was zelfs een verhaal dat thrillerachtig aandeed en waarin een dramatische overval werd beschreven. Drama in Oost kreeg de vorm van een verslaafde moeder en van een eenzame oude vrouw. Er doken opvallend veel konijnen op in de verhalen. Sommige inzendingen waren geschreven met een echt aanstekelijk plezier. Nooit eerder was de diversiteit zo groot en kregen we ‘genreteksten’ binnen.

Uiteindelijk ontstond er een shortlist, in willekeurige volgorde:

Hervé de Leu met zijn gedicht Le poète maudit, waarbij de dichter het drama bleek

Mara van der Kleij met het verhaal Vallende Ster, met een aantal sterke beschrijvingen

Rob Feenstra, met het verhaal Titanig, waarin zeer innemend een groep Nesciaanse vrienden van elkaar vervreemd raakt

Renee Simons met het verhaal Paradijs Poopram, een portret van een jonge roti-bezorger

Peet Langen, die het thema op zeer eigenzinnige wijze invulde

En Tova Lindt met het korte stuk Zonder kleerscheuren

Stuk voor stuk inzendingen met een hele goede aanzet (en er waren er meer waarin we potentie zagen), maar welke was er helemaal af?

Veel goede schrijvers dus, maar niet die ene inzending waar wij niet omheen konden. Daarom: een eervolle shortlist. Graag vragen we een applaus voor de shortlist.

We blijven op zoek naar kwaliteit. Natuurlijk hopen we dat deze keuze als aanmoediging wordt ervaren en niet als straf.

Nu zouden we graag met zijn allen luisteren naar het korte stuk van Tova Lindt die zich waagde aan het schrijven van toneel. Een theaterexperiment van een nieuwe jonge stem. Misschien zouden de gasten van vanavond willen meelezen?

Blijf inzenden. De volgende deadline is 20 maart. Het thema is Schrijf je Javastraat.

Schrijf je Straat #3 SuO2

Voor deze editie van Schrijf je Straat las de jury bestaande uit redactieleden Teuntje Klinkenberg, Jessica Swinkels en Maaike Bergstra 19 inzendingen.

Er waren deze keer gedichten bij, een songtekst, een jeugdverhaal en, zoals altijd, veel fictie- en non fictie verhalen. En opnieuw voor de jury bekende namen en ook nieuwe namen. Het was weer een feest om alle teksten te lezen en te bespreken. We zijn blij dat de wedstrijd elke keer weer een motivatie is om iets moois te maken.

Het thema bleek leuk. Beesten in Oost bleek bijvoorbeeld ook feesten in Oost, en dan bang zijn voor de buurman. We lazen een monoloog van een alcoholist in een door drank beïnvloedde taal en een gedicht over een man die zijn tijd uitzingt nadat zijn vogeltje is overleden. Het Oosterpark bleek vol met dieren, vogels maar een groep exotische bewoners. Er was een kat die er niet was, maar waarvan de aanwezigheid toch voelbaar was. Een afwasser in De Groene Olifant.  Rattengif in een bejaardentehuis. Een kalverliefde.

Maar nu, welke teksten vonden we het knapst geschreven?

Op de derde plaats:

Marie-José Vaessen met Killer. Een levendig portret van een man vol tatoeages en zijn ineens veel stillere hond.

Op de tweede plaats:

Proost! Van Gerrit Hoogstraaten. Een grappig verhaal over een keurige man die zich van een bankje in het park af laat praten, door wat later niet zo’n nette heer blijkt.

Op de eerste plaats hebben we deze keer twee namen.

We hebben een verhaal gekozen waarvan we onder de indruk waren en een gedicht.

Het verhaal is van Andrea Kluitmann. Ze stond al eerder met een goed verhaal op de eerste plaats, maar met de tegelijk strakke en aanstekelijk stijl en de jonge hoofdpersoon in haar verhaal Beter Bruin overtuigt ze opnieuw!

En het gedicht is van Renée Simons. Een ontroerend afscheid in Artis. Het heet In Artis, bij de Pinguins in de zon.

 

De (eerste) prijs houdt in:
Voorlezen in het programma met Gerbrand Bakker, opname in nieuwe bundel Oost (onder voorbehoud) en publicatie van het verhaal op deze site.

Nieuwe roman van Philip Snijder!

Op 8 oktober verschijnt het nieuwe boek van Snijder De volcontinu. De presentatie vindt plaats 17:30 uur in de Linneaus Boekhandel.

Juryrapport Schrijf je Straat #2 SuO2

Juryrapport Schrijf je Straat #2 2014-2015 Lloyd Hotel
(aflevering Schrijvers uit Oost #2 Basje Boer en Herman Koch)

Deze editie van Schrijf je Straat met als thema ‘Zomer in Oost’ las de jury – bestaande uit redactieleden Maaike Bergstra, Teuntje Klinkenberg en Jessica Swinkels, aangevuld met gastjurylid schrijfster Elke Geurts – 31 inzendingen.

Er waren voor de jury bekende namen bij, maar ook veel nieuwe. Opnieuw waren we ongelooflijk dankbaar dat er zoveel met zorg gemaakte teksten werden ingestuurd. Bijzonder was dat er deze keer meer gedichten bij waren dan anders.

Maar vooral opvallend was het aantal sterke verhalen. Inzenders die al eerder ingestuurd hadden, hebben zich in onze ogen flink ontwikkeld, maar ze moesten deze editie de strijd aangaan met schrijvers met veel ervaring.

Al met al vond de jury er een opvallend groot aantal goed geschreven verhalen tussen zitten en er werd weer langdurig vergaderd om tot een oordeel te komen. We hebben gelet op stijl: in veel verhalen wordt zeer beeldend de omgeving beschreven in mooie bewoordingen. We hebben gelet op betekenis: of met een kleine gebeurtenis ook iets groters wordt verteld. Naar oorspronkelijkheid: schetst iemand een persoonlijke kijk op de dingen.

Je komt overigens heel wat meer over Oost te weten door de verhalen. De bewoners lijken tamelijk tevreden, op de bewoner van een afschuwelijk antikraak krot na. Boerka’s waaien op, vaders organiseren schoolreisjes, zonderlinge figuren vinden de liefde, het dak van Nemo blijkt een toevluchtsoord hoog boven de stad. De verkoper van de daklozenkrant wordt door de juryleden gelijk herkent. Het beeld van Oost dat wordt gegeven is kleurrijk en dynamisch. Niet alleen de clash tussen culturen vormt weer een thema, maar deze editie ook heel duidelijk de clash tussen leeftijden. De zomer is niet alleen prettig, maar ook gevaarlijk, voor wie bijvoorbeeld in een bejaardentehuis zit.

Maar nu, wie gaat er zijn verhaal voorlezen?

Als eerste willen we een paar namen eervol vermelden:
Tova Lindt, voor de sterke sfeer in haar verhaal ‘Nog een nacht’
Gerrit Hoogstraten, voor zijn oorlogsverhaal dat echter niet in de zomer lijkt te spelen

Op de derde plaats
Renée Simons voor het verhaal ‘Domme pech’ waarin een gescheiden vrouw aan Oost moet wennen na in Zuid te hebben gewoond en een steeds wonderlijkere middag beleeft. Banaliteiten en dromerige fantasieën komen samen in dit verhaal.

Op de tweede plaats het verhaal ‘We hebben niets gezien’ van Pieter Olde Rikkert over twee jonge jongens die in de jachthaven uit stelen gaan en voor groot dilemma komen te staan.  Zo’n voorbeeld van een kleine gebeurtenis met grote betekenis.

En de eerste plaats gaat naar
Lotte Lentes met haar verhaal ‘Geen Svetlana’ over gebrekkige kennis van de wereld, met twee personages waar je graag over hoort.  Lotte, kom je naar voren?

 

 

 

Nieuwe deadline en nieuw thema Schrijf je Straat!

Het nieuwe thema voor Schrijf je Straat is ZOMER IN OOST. Deadline 15 september 2014! stuur max. 1000 woorden naar teuntje@schrijversuitoost.nl, alle genres zijn welkom.

Juryrapport Schrijf je Straat #1 SuO2

Juryrapport Schrijf je Straat #1, 24 juni 2014

Deze eerste nieuwe Schrijf je Straat bestond de jury uit Teuntje Klinkenberg, Jessica Swinkels, Wouter Bok en Maaike Bergstra. Het deed ons heel erg veel plezier dat er opnieuw, na een jaar stilte, zoveel mensen waren die naar de pen grepen om het stadsdeel als inspiratiebron te gebruiken voor verhalen, gedichten en ook een liedtekst. Ook vonden we het geweldig weer teksten van eerdere inzenders te lezen en te merken dat zij zich als schrijver verder ontwikkeld hadden.

De inzendingen waren heel divers en het was een ontzettend groot genoegen ze te lezen. Een heel gemengd en dynamisch Oost komt tot leven in de som van de inzendingen. Er waren deze keer opvallend veel zeer goed geschreven verhalen tussen. Dat maakte de keuze niet gemakkelijker, maar het gesprek erover wel heel interessant. Want wat weegt het zwaarst: originaliteit en oorspronkelijkheid, stijl, inhoud, vorm? Enkele keren stonden juryleden lijnrecht tegenover elkaar.

De verschillende betekenissen die het thema ‘stranden in Oost’ kon hebben, kwamen terug in de verhalen. Het thema was bijzonder goed gebruikt. Er werd gestrand in de OBA Indische Buurt, op Muiderpoort en in een bejaardentehuis, om maar een paar voorbeelden te noemen. De meeste verhalen waren inhoudelijk sterk, er valt veel te vertellen over en via Oost.

Tijd om de winnaars bekend te maken.

Op de derde plaats:
Het gedicht Nachtkade van William de Bruin. Een portret van een straat, gezien door een raam. Wij vonden vooral twee strofes heel sterk en daar wil ik er een van voorlezen:
De dromen, van een hele wijk,
plagen m’n geest, die alweer
in de fles teruggetrokken is

Op de tweede plaats:
Het verhaal Nacht van Jilles Eijking. Een klein coming of age verhaal met een sterke sfeer en een intrigerend einde. De hoofdpersoon krijgt bij het afscheid van een meisje spontaan een ‘hug’ en constateert: Een donkere waas, waarvan ik tot die avond het bestaan niet wist, maar die ik blijkbaar altijd bij mij gedragen had, was van me afgevallen.

En op de eerste plaats:
Het verhaal Jezus en zijn baasjes van Andrea Kluitmann. Opvallend vond de jury de sterke stijl, de goede beelden, de humor en eigenzinnige gedachten en de goed beschreven tegenstellingen tussen milieus. Uit dit verhaal zal ik ook twee zinnen noemen:
Het was na een zomer vol keiharde gangsterrap. Soms moest ik huilen omdat ik mijn proefschrift met de titel De Hollandse Significa. Een reconstructie van de geschiedenis van 1892 tot 1924 op die manier nooit af zou krijgen.

Gefeliciteerd, Andrea Kluitmann!

Een nieuwe Schrijf je Straat!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Win een voordracht en een mogelijke opname in een nieuwe bundel! Stuur voor 15 juni een tekst in van max. 1000 woorden (alle genres zijn welkom) naar teuntje[at]schrijversuitoost.nl en win Schrijf je straat #1. Het thema is ‘Stranden in Amsterdam-Oost’. Iedereen kan insturen, ook wie niet in Oost woont! De winnaars worden bekend gemaakt tijdens Schrijvers uit Oost #1 in Amsterdam Roest! Drie topgasten, dinsdag 24 juni 2014, vanaf 20:00. Zet dat meteen even in je agenda!