>>> Klik op tabblad SCHRIJVERS hierboven voor een overzicht van alle schrijvers in Oost. Hieronder de biografieën van schrijvers die optraden in de eerste serie bijeenkomsten.

Gustaaf Peek

Vanaf zijn debuut in 2006 valt Peek gunstig op. In zijn werk weet hij historische en sociale thema’s tot leven te wekken. Zijn roman Armin over een jonge SS’er die als verloskundige is aangesteld is in een ziekenhuis van Lebensborn. Dover gaat in op het drama in 2000 waarbij 58 Chinese vluchtelingen omkwamen in de laadruimte van een Nederlandse vrachtwagen. Ik was Amerika speelt zich deels af tijdens WO II, wanneer de Nederlandse nazisoldaat Dirk Winter door de geallieerden naar een kamp in de VS wordt overgebracht. Daar raakt hij bevriend met de zwarte Harris. Zesendertig jaar later zoekt Dirk zijn oude vriend weer op. De roman werd bekroond met de F.Bordewijkprijs 2010 en de BNG Literatuurprijs 2010. Gustaaf Peek is redacteur van De Revisor, en daarnaast actief als fotograaf

Anja Sicking

Anja Sicking debuteerde met Het Keuriskwartet (2000) waarvoor zij de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving. Haar tweede roman, De stomme zonde (2005), is vertaald in het Duits, Engels en Turks. Deze roman werd genomineerd voor de BNG Prijs en de International IMPAC Dublin Literary Award. In 2009 verscheen De tien wetten der verleiding.

Elke Geurts

Elke Geurts debuteerde in 2008 met de verhalenbundel Het besluit van Dola Korstjens. Het boek haalde verschillende long- en shortlists, en werd door NRC Handelsblad uitgeroepen tot een van de beste boeken van dat jaar. In 2010 volgde Lastmens, een bundel van drie novelles. Ook dit boek kreeg lovende kritieken en stond op de shortlist van de BNG Nieuwe Literatuurprijs, en het werd genomineerd voor de Anna Bijnsprijs. Ze werkt aan een roman die in het najaar van 2012 verschijnt.

Jowi Schmitz

Jowi Schmitz schreef het enthousiast ontvangen kinderboek (10+) Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen dat uitkwam bij uitgeverij Lemniscaat. Ze schreef ook twee boeken voor volwassenen: Leopold (2007) en Kus van je zus (2009) bij uitgeverij Cossee.

Maartje Wortel

(1982) heeft Beeld & Taal gestudeerd aan de Rietveld. In 2009 publiceerde ze de verhalenbundel Dit is jouw huis (2009), waarvoor ze de Anton Wachterprijs 2010 kreeg. Haar eerste roman, Een half mens, verscheen in 2011, en werd genomineerd voor de BNG literatuurprijs, de Opzij literatuurprijs, de Diorapthe Jongeren Prijs en de AKO literatuurprijs (Tiplijst).

Renee van Marissing

Renée van Marissing (1979) studeerde af als dramaschrijver aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze heeft verschillende (muziek-)theatervoorstellingen geschreven en bewerkte Doeschka Meijsings Over de liefde tot hoorspel. In 2009 kwam haar debuutroman Het waaien van mijn oma uit bij uitgeverij L.J. Veen. Zomer 2012 verscheen haar tweede roman, Strak blauw.

Quinsy Gario

Quinsy Gario (Nederlandse Antillen, 1984) heeft Theater-, Film- en Televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is begonnen aan Comparative Women’s Studies in Culture and Politics. In november 2011 won hij MC Theaters Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011. In maart 2012 komt zijn tweede dichtbundel uit en speelt hij zijn toneelvoorstelling The Principle of Certainties in het MC Theater.

Wanda Reisel

Wanda Reisel schrijft romans, filmscenario’s en theaterstukken. De romans Baby Storm en Een man een man werden genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Haar roman Witte liefde stond op de shortlist van de AKO Literatuurprijs en kreeg de Anna Bijns Prijs 2007. Plattegrond van een jeugd verscheen in 2010. Haar meest recente roman Nacht over Westwoud (2011) is eveneens enthousiast ontvangen.

Rob de Graaf

Rob de Graaf schreef een grote hoeveelheid teksten voor Nieuw West. Een aantal voorstellingen ervan werd geselecteerd voor het Vlaams-Nederlands Theaterfestival. De Graaf schrijft ook voor individuele theatermakers en andere theatergroepen, waaronder Dood Paard. 2SKIN werd vertaald in het Duits en Engels. In 2003 ontving hij de Charlotte Köhlerprijs voor Neanderdal. In 2007 werd hem de Taalunie Toneelschrijfprijs toegekend door Vrede, uitgevoerd door Keesen&Co.

Iona Daniel

(1989) publiceerde onlangs haar toneeltekst De nachtbloeiers bij Uitgeverij Theaterboek, waarvoor zij de ITs Playwriting Award 2012 ontving. Daarvoor schreef zij zeven theaterstukken, in opdracht van o.a. de Hoorspelfabriek en festivals als Theater Boulevard in Den Bosch, Storytelling Amsterdam, Winters Binnen en Culturele Zondag Utrecht. Tijdens haar opleiding volgde ze stage bij Het Filiaal als tekst- en regieassistent. Ook werd haar werk afgenomen in België, door het festival Theaterbom te Gent.

 

Comments are closed.