31 MEI: Gustaaf Peek

Op de eerste officiële editie met Gustaaf Peek kwam zo’n tachtig man af. Er werd gekeken naar filmfragmenten en foto’s van dichters, schilders en fotografen. Fotografen Gerard Fieret, Cartier-Bresson en Robert Frank bleken bepalend voor Peeks blik, net zoals de dichters William Carlos Williams en Anne Sexton, de films Lawrence of Arabia en Modern Times en schilders Dick Ket, Jan Mankes en Pyke Koch dat zijn voor zijn schrijverschap. Fragmenten en citaten kregen een nieuwe duiding dankzij interviewer Reinoud Degelink, waarna een slashermovie het spetterende en geestige eind van het gesprek markeerde. Er werd stevig gegraven naar zijn motieven om te schrijven, weinig werd gekoppeld aan zijn autobiografie, het waarom hiervan werd niet overgeslagen. De bronnen van zijn schrijverschap deelde Peek genereus met zijn publiek, dat veel ervan herkende of nieuwe inspiraties vond.

De aansluitende bekendmaking van de winnaar van de eerste ronde van Schrijf je Straat was passend. Een schrijver moet groeien, dat kan niet anders, en Peek toonde de stappen die deze groei bepalen. We weten zeker dat Simone van Saarloos, laureaat van de eerste wedstrijd, ook haar stappen zal zetten.

De volgende aflevering is op vrijdag 28 september, van 17 tot 19 uur, in de Kompaszaal. Een historische plek in Oost, met terras en uitzicht over het IJ, en met goed eten en drinken. Maartje Wortel wordt gevraagd naar haar plekken, en hoe ze die op stelten wil zetten. Over de schrijfwedstrijd en de criteria is hier meer te vinden.

One Response to 31 MEI 2012: EERSTE EDITIE

  1. Pingback: 31 mei eerste editie in Roest | Schrijvers uit Oost