Wat is Schrijvers uit Oost?
Amsterdam-Oost brengt van oudsher schrijvers voort die hun sporen nalaten in de gehele Nederlandse literatuur, van Nescio tot Slauerhoff, en van Elke Geurts tot Herman Koch. Deze traditie werd al twee keer een jaar lang verder in kaart gebracht door het literaire live-programma SCHRIJVERS UIT OOST.

Vanaf mei 2012 tot mei 2013 en vanaf juni 2014 tot juni 2015 werden er twaalf edities georganiseerd waarbij doorgaans een schrijver uit het stadsdeel hoofdgast was. In een levendig gesprek werd ingegaan op diens inspiraties (filmfragmenten, fotografie en beeldende kunst, literatuur en (live-) muziek). Iedere editie werd gebracht op een andere plek. Nieuw talent werd gevonden met de wedstrijd Schrijf je Straat.

Op 25, 26 en 27 mei 2018 vond het Festival Boeken door Oost plaats, waarin Schrijvers uit Oost een prominente rol speelde. Op diverse locaties in Oost werden ontmoetingen met schrijvers en lezers georganiseerd.

Oost
Wat hebben Gustaaf Peek, Maartje Wortel en Huub van der Lubbe met elkaar gemeen? Ze wonen in Amsterdam-Oost. De buurt die bekend werd door het werk van Bloem (Dapperstraat), Nescio (Oosterpark) en Gerard Reve (Betondorp) is hard op weg het literaire epicentrum van Nederland te worden. Vorig jaar is het initiatief ‘Schrijvers uit Oost’ gestart, met nieuwe verhalen, interviews en discussies over het stadsdeel. In Oost zijn deze bijdragen voor het eerst gebundeld.
Wanda Reisel – Maartje Wortel – Tjitske Jansen
Huub van der Lubbe – Anton Valens – Ivo Victoria
Hans Aarsman – Anja Sicking – Philip Snijder
Gustaaf Peek – Simone van Saarloos & anderen

Uitgave: paperback
Pagina’s: 192
Uitgever: Babel & Voss
Jaar:
ISBN: 9789490950071
Prijs: € 10,00
Bestel

Meer Oost
Twee jaar geleden verscheen ‘Oost – het literaire centrum van Amsterdam’, de eerste verzameling verhalen uit en over Amsterdam-Oost die al binnen twee maanden moest worden herdrukt. Sindsdien schreven een twintigtal schrijvers uit Oost, onder wie Herman Koch, Judith Koelemeijer, Elke Geurts en Gerbrand Bakker, op ons verzoek nieuw werk over Oost. Dat werk is nu gebundeld in ‘Meer Oost’, qua opzet en uitvoering gelijk aan deel 1.

Mensen houden ervan verhalen te lezen over plekken die ze kennen. Maar dat is niet de enige reden om dit boek te maken. De opgenomen schrijvers willen ook interessante verhalen maken, in de overtuiging dat daarin een veel grotere wereld dan alleen Amsterdam-Oost weerspiegeld wordt.
Toch komen in ‘Meer Oost’ veel van de bekende, lange straten in Amsterdam-Oost voor: de Javastraat, de Linnaeusstraat en de Zeeburgerdijk, en ook vertrouwde locaties als het Sportfondsenbad, de Albert Heijn op het Christiaan Huygensplein en café de Groene Olifant achter de Muiderpoort. Zanger Henk Hofstede van de Nits maakte bovendien voor ‘Meer Oost’ een nieuw lied over de Weespertrekvaart.
Uit de eerste bundel ‘Oost;’ zijn inmiddels 13 verhalen geselecteerd voor een Engelse bundel van de Oxford University Press. Een teken dat er in Oost kwaliteit wordt geleverd.

Uitgave: paperback
Pagina’s: 160
Uitgever: Babel & Voss
Jaar:
ISBN: 9789490950118
Prijs: € 10,00
Bestel

Door Oost
Aan de bundel Door Oost werken veertien bekende schrijvers mee die in Oost wonen en werken. Alma Mathijsen laat in een mooi verhaal het bizarre vogelleven in de buurt zien, Joyce Roodnat vertelt over een meisje uit de Finsenstraat dat met een beroepsvoetballer is verloofd, Marijke Schermer situeert haar verhaal in Oostpoort en Roman Helinski schrijft over een ontmoeting van een groepje daklozen met een gans in het Oosterpark.
Naast de verhalen van professionele schrijvers zijn in de bundel ook de negen beste verhalen opgenomen die werden ingezonden voor de prijsvraag Schrijf je Straat van Schrijvers uit Oost. Met elkaar geven alle verhalen een prachtige indruk van de bijzondere sfeer in wijken als de Dapperbuurt, Transvaal, de Indische Buurt en de Watergraafsmeer.

Uitgave: paperback
Pagina’s: 192
Uitgever: Babel & Voss
Jaar: 2018
ISBN: 9789490950149
Prijs: € 10,00
Bestel

Schrijvers uit Oost wordt geproduceerd door
het Platform Onafhankelijke Theater Auteurs.

Foto Bob Bronshoff

 

Comments are closed.