Festival Boeken door Oost

 

Op 25, 26 en 27 mei 2018 willen initiatiefnemers buurtkrant Dwars door de Buurt, Linnaeus Boekhandel, Uitgeverij Babel & Voss en Schrijvers uit Oost met andere partners uit Amsterdam Oost een groots opgezet, divers en levendig festival organiseren dat vooral in het teken staat van boeken en schrijvers uit stadsdeel Oost. Schrijvers uit Oost zal via de Stichting Platform Theaterauteurs (PTa) optreden als producent van dit festival. Artistiek leider is Maaike Bergstra en zakelijk leider van PTa is Gerard Kogelman. Partners in de organisatie zijn: Boekhandel van Pampus, Java Bookshop, Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Grafisch Werkcentrum Amsterdam en OBA Linnaeus.

Een bundel vol verhalen van schrijvers uit Amsterdam Oost over Oost is onlosmakelijk verbonden met het driedaagse evenement. Veel meer Oost (werktitel) wordt het derde deel in een reeks, waarvan Oost, Het literaire centrum van Amsterdam, en Meer Oost, Het literaire centrum van Amsterdam, deel één en deel twee vormden.
Het aantal bekende schrijvers in Oost is zo groot dat Veel meer Oost verhalen gaat bevatten van namen die nog niet eerder in de reeks aan bod zijn gekomen. Ook gaan er net als bij de eerste twee bundels in 2013 en 2015 verhalen gepubliceerd worden van nieuwe talenten die zich hebben doen gelden bij de Schrijfwedstrijd Schrijf je straat.

In Amsterdam Oost ligt de cultuur op straat, anders gezegd: kunst is om je heen en niet ver weg. Schrijvers uit Oost werd vijf jaar geleden opgericht vanuit de behoefte Oost uit een negatief daglicht te halen. Gerenommeerde schrijvers uit het stadsdeel werden gevraagd om verhalen over Oost te schrijven, om daarmee te zeggen: ‘kijk om je heen en zie wat er leeft in de wijk!’ Nu groeit en bloeit het stadsdeel. Daarom is het tijd om nog breder onder aandacht te brengen wat er op literair gebied allemaal te ontdekken valt in Oost voor een groter publiek. Een nieuw publiek.

Tekenend voor het culturele klimaat in Oost is het feit dat er zo veel interessante schrijvers wonen. Voor de derde keer willen we deze auteurs centraal stellen in een afwisselend programma. Veertien schrijvers maken speciaal voor dit programma nieuw werk waarbij Oost het uitgangspunt vormt. Het gaat om een mix van aanstormende en bekende schrijvers. En het zijn schrijvers van verschillende genres. Zo bouwt Schrijvers uit Oost verder aan de kroniek van een wijk.

De optredens van de gevraagde auteurs worden ingebed in het festival. Daarvan willen we in deze aanvraag ook een beeld scheppen. Andere mensen in de lokale boekenwereld (journalisten, interviewers, uitgevers) werken mee. Dit laatste met het doel niet alleen een kwalitatief sterk, maar ook een breed aansprekend festival neer te zetten. Een boekenfestival voor iedereen.

In het kort houdt Festival Boeken door Oost in:
1) Zeventien locaties in Amsterdam Oost waar een presentatie, activiteit of interview met één of meerdere schrijvers is.
2) Veertien schrijvers uit het stadsdeel schrijven speciaal voor dit programma nieuw werk waarbij Oost het uitgangspunt vormt.
3) De schrijfwedstrijd Schrijf je Straat voor iedereen uit Amsterdam Oost en ver daarbuiten. In de verhalen speelt het stadsdeel steeds een rol.
4) De realisatie en presentatie van Veel meer Oost (werktitel), een derde bundel met het nieuwe werk waarin Amsterdam Oost het uitgangspunt is onder redactie van Schrijvers uit Oost in samenwerking met Babel & Voss Uitgevers. De winnende verhalen uit de schrijfwedstrijd worden ook opgenomen in de nieuwe bundel.
5) Een avondprogramma in Studio K, met onder andere korte presentaties en (muzikale) optredens van schrijvers en artiesten uit Oost, gevolgd door een feest (met DJ).

Comments are closed.