Juryrapport Schrijf je Straat #1 SuO2

Juryrapport Schrijf je Straat #1, 24 juni 2014

Deze eerste nieuwe Schrijf je Straat bestond de jury uit Teuntje Klinkenberg, Jessica Swinkels, Wouter Bok en Maaike Bergstra. Het deed ons heel erg veel plezier dat er opnieuw, na een jaar stilte, zoveel mensen waren die naar de pen grepen om het stadsdeel als inspiratiebron te gebruiken voor verhalen, gedichten en ook een liedtekst. Ook vonden we het geweldig weer teksten van eerdere inzenders te lezen en te merken dat zij zich als schrijver verder ontwikkeld hadden.

De inzendingen waren heel divers en het was een ontzettend groot genoegen ze te lezen. Een heel gemengd en dynamisch Oost komt tot leven in de som van de inzendingen. Er waren deze keer opvallend veel zeer goed geschreven verhalen tussen. Dat maakte de keuze niet gemakkelijker, maar het gesprek erover wel heel interessant. Want wat weegt het zwaarst: originaliteit en oorspronkelijkheid, stijl, inhoud, vorm? Enkele keren stonden juryleden lijnrecht tegenover elkaar.

De verschillende betekenissen die het thema ‘stranden in Oost’ kon hebben, kwamen terug in de verhalen. Het thema was bijzonder goed gebruikt. Er werd gestrand in de OBA Indische Buurt, op Muiderpoort en in een bejaardentehuis, om maar een paar voorbeelden te noemen. De meeste verhalen waren inhoudelijk sterk, er valt veel te vertellen over en via Oost.

Tijd om de winnaars bekend te maken.

Op de derde plaats:
Het gedicht Nachtkade van William de Bruin. Een portret van een straat, gezien door een raam. Wij vonden vooral twee strofes heel sterk en daar wil ik er een van voorlezen:
De dromen, van een hele wijk,
plagen m’n geest, die alweer
in de fles teruggetrokken is

Op de tweede plaats:
Het verhaal Nacht van Jilles Eijking. Een klein coming of age verhaal met een sterke sfeer en een intrigerend einde. De hoofdpersoon krijgt bij het afscheid van een meisje spontaan een ‘hug’ en constateert: Een donkere waas, waarvan ik tot die avond het bestaan niet wist, maar die ik blijkbaar altijd bij mij gedragen had, was van me afgevallen.

En op de eerste plaats:
Het verhaal Jezus en zijn baasjes van Andrea Kluitmann. Opvallend vond de jury de sterke stijl, de goede beelden, de humor en eigenzinnige gedachten en de goed beschreven tegenstellingen tussen milieus. Uit dit verhaal zal ik ook twee zinnen noemen:
Het was na een zomer vol keiharde gangsterrap. Soms moest ik huilen omdat ik mijn proefschrift met de titel De Hollandse Significa. Een reconstructie van de geschiedenis van 1892 tot 1924 op die manier nooit af zou krijgen.

Gefeliciteerd, Andrea Kluitmann!

Comments are closed.