Schrijf je Straat #5 SuO2

Juryrapport Schrijf je Straat #5
OBA Linnaeus met Lieke Marsman en Victor Schiferli, 29 maart, 15:00

Redactieleden Jessica Swinkels, Teuntje Klinkenberg en Maaike Bergstra en juryleden Hannah van Wieringen en Wouter Bok lazen 21 inzendingen met het thema Schrijf je Javastraat. De jury was blij verrast met zoveel inzendingen en de hoge kwaliteit daarvan.

Helaas, ook al noemen we dit de dichterseditie, eindigden de weinige gedichten die waren ingestuurd net niet bij de inzendingen die uiteindelijk uitvoerig besproken werden. Een gesprek dat niet gemakkelijk was, aangezien een deel van de inzendingen niet veel voor elkaar onderdeed in kwaliteit.

En zo moest de winnaar overtuigen door sterke keuzes op zoveel mogelijk vlakken: stijl, opgeroepen beelden, opbouw, spanning, een eventuele ontwikkeling. En we vroegen ons steeds af of een inzending de persoonlijke leefwereld wist te overstijgen; een klein verhaal dat een groter verhaal vertelt.

De Javastraat bleek als ‘levensader van Oost die regelmatig letterlijk en figuurlijk onder vuur ligt’ een inspirerend thema.

Het blijkt een straat te zijn waar veel studenten wonen (of woonden). Een uitstekende plek voor eerste ervaringen in de liefde bovendien, bevolkt door hipsters, yuppenkatten, termieten en personages van uiteenlopende komaf. Ook de Turkse schoenmaker en zijn familie werden mooi opgevoerd. Er werd paprika gekocht en verschillende winkels en cafés die we kennen werden bij naam genoemd. De straat werd beschreven als een plek die je steeds opnieuw kan verrassen, een plek waar gereflecteerd wordt op belangrijke levensgebeurtenissen en er was ook een mooie liefdesverklaring aan de Javastraat bij. De straat was meerdere keren het decor van ‘een nieuw begin’. Maar drank en het harde leven kwamen ook aan bod.

Maar nu, wie hebben er gewonnen?

Op de derde plaats Rob Feenstra met Een lichte rubbergeur
Een van de Nesciaanse vrienden die we al in de vorige editie van Schrijf je Straat ontmoetten maakt een keuze waar wij hardop om gelachen hebben en die we niet snel meer zullen vergeten.

Op de tweede plaats Fien Veldman met Sola Gratia
Een ambitieus verhaal dat in het verleden begint en in het heden eindigt en een vernuftig slot heeft dat een mooie tegenstelling in zich draagt.

Op de eerste plaats Renee Simons met Nergens Javaanse Jongens
Een verhaal dat een hechte eenheid vormt en waarin een bijzonder beeld van de Javastraat wordt opgeroepen.

Maar luister en oordeel zelf. Renee, mogen we je uitnodigen om je verhaal voor te lezen?

Heel veel dank weer aan alle inzenders en gefeliciteerd winnaars!

 

Comments are closed.