Schrijf je Straat #3 SuO2

Voor deze editie van Schrijf je Straat las de jury bestaande uit redactieleden Teuntje Klinkenberg, Jessica Swinkels en Maaike Bergstra 19 inzendingen.

Er waren deze keer gedichten bij, een songtekst, een jeugdverhaal en, zoals altijd, veel fictie- en non fictie verhalen. En opnieuw voor de jury bekende namen en ook nieuwe namen. Het was weer een feest om alle teksten te lezen en te bespreken. We zijn blij dat de wedstrijd elke keer weer een motivatie is om iets moois te maken.

Het thema bleek leuk. Beesten in Oost bleek bijvoorbeeld ook feesten in Oost, en dan bang zijn voor de buurman. We lazen een monoloog van een alcoholist in een door drank beïnvloedde taal en een gedicht over een man die zijn tijd uitzingt nadat zijn vogeltje is overleden. Het Oosterpark bleek vol met dieren, vogels maar een groep exotische bewoners. Er was een kat die er niet was, maar waarvan de aanwezigheid toch voelbaar was. Een afwasser in De Groene Olifant.  Rattengif in een bejaardentehuis. Een kalverliefde.

Maar nu, welke teksten vonden we het knapst geschreven?

Op de derde plaats:

Marie-José Vaessen met Killer. Een levendig portret van een man vol tatoeages en zijn ineens veel stillere hond.

Op de tweede plaats:

Proost! Van Gerrit Hoogstraaten. Een grappig verhaal over een keurige man die zich van een bankje in het park af laat praten, door wat later niet zo’n nette heer blijkt.

Op de eerste plaats hebben we deze keer twee namen.

We hebben een verhaal gekozen waarvan we onder de indruk waren en een gedicht.

Het verhaal is van Andrea Kluitmann. Ze stond al eerder met een goed verhaal op de eerste plaats, maar met de tegelijk strakke en aanstekelijk stijl en de jonge hoofdpersoon in haar verhaal Beter Bruin overtuigt ze opnieuw!

En het gedicht is van Renée Simons. Een ontroerend afscheid in Artis. Het heet In Artis, bij de Pinguins in de zon.

 

De (eerste) prijs houdt in:
Voorlezen in het programma met Gerbrand Bakker, opname in nieuwe bundel Oost (onder voorbehoud) en publicatie van het verhaal op deze site.

Comments are closed.