Schrijf je Straat #4 SuO2

Juryrapport Schrijf je Straat #4

Deze editie van Schrijf je Straat kwamen er 17 inzendingen binnen. Ze werden gelezen door Teuntje Klinkenberg, Jessica Swinkels en mijzelf, Maaike Bergstra.

Het thema was drama in Oost.

Het juryoverleg was wederom ingewikkeld, maar iets minder verhit dan anders. We hebben de inzendingen opnieuw met veel plezier gelezen, maar er was niet één inzending bij die ons allemáál overtuigde.

Er was een herinnering aan balletdansen in het Bavohuis, een balletcarriere stierf net als de zwaan een vroege dood. Er was een Klokhuis-achtige scene in rijm bij over een verlangen naar post en liefde. Er was horror bij (een afgehakt hoofd), en science fiction (een ‘dokterborg’, een onheilspellende toekomst waarin een voortplantingsprogramma is opgesteld) en er waren verschillende monologen bij. Er was zelfs een verhaal dat thrillerachtig aandeed en waarin een dramatische overval werd beschreven. Drama in Oost kreeg de vorm van een verslaafde moeder en van een eenzame oude vrouw. Er doken opvallend veel konijnen op in de verhalen. Sommige inzendingen waren geschreven met een echt aanstekelijk plezier. Nooit eerder was de diversiteit zo groot en kregen we ‘genreteksten’ binnen.

Uiteindelijk ontstond er een shortlist, in willekeurige volgorde:

Hervé de Leu met zijn gedicht Le poète maudit, waarbij de dichter het drama bleek

Mara van der Kleij met het verhaal Vallende Ster, met een aantal sterke beschrijvingen

Rob Feenstra, met het verhaal Titanig, waarin zeer innemend een groep Nesciaanse vrienden van elkaar vervreemd raakt

Renee Simons met het verhaal Paradijs Poopram, een portret van een jonge roti-bezorger

Peet Langen, die het thema op zeer eigenzinnige wijze invulde

En Tova Lindt met het korte stuk Zonder kleerscheuren

Stuk voor stuk inzendingen met een hele goede aanzet (en er waren er meer waarin we potentie zagen), maar welke was er helemaal af?

Veel goede schrijvers dus, maar niet die ene inzending waar wij niet omheen konden. Daarom: een eervolle shortlist. Graag vragen we een applaus voor de shortlist.

We blijven op zoek naar kwaliteit. Natuurlijk hopen we dat deze keuze als aanmoediging wordt ervaren en niet als straf.

Nu zouden we graag met zijn allen luisteren naar het korte stuk van Tova Lindt die zich waagde aan het schrijven van toneel. Een theaterexperiment van een nieuwe jonge stem. Misschien zouden de gasten van vanavond willen meelezen?

Blijf inzenden. De volgende deadline is 20 maart. Het thema is Schrijf je Javastraat.

Comments are closed.